Европейският съюз планира да отпусне пакет от 6 милиарда евро за

...
Европейският съюз планира да отпусне пакет от 6 милиарда евро за
Коментари Харесай

ЕС отпуска пакет от 6 млрд. евро за реформи на Западните Балкани

Е вропейският съюз възнамерява да отпусне пакет от 6 милиарда евро  за спомагателни промени на страните от Западните Балкани, каза ръководителят на изпълнителната власт на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен в Скопие в понеделник.

Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина - всички би трябвало да се възползват от " прозореца на опцията " за разширението на Европейски Съюз и да работят за привеждане на своите стандарти в сходство с тези в блока, сподели фон дер Лайен.

Фон дер Лайен сподели, че новият проект за напредък на Европейски Съюз за района ще включва отварянето на неговия общ пазар за страните от Западните Балкани в области като свободно придвижване на артикули и услуги, превоз и сила. Тя също по този начин прикани страните да отворят общ районен пазар и да продължат с нужните промени.

Северна Македония да вземем за пример би трябвало да реформира своята бизнес среда , да сътвори ефикасна обществена администрация, да има постоянни обществени финанси и да усъвършенства битката с корупцията. РСМ също по този начин би трябвало да промени конституцията, с цел да признае българите за малцинство, както изиска България, с цел да може страната да се причисли към Европейски Съюз.

" Тези промени ще дойдат с вложения " , обеща фон дер Лайен по време на конференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски при започване на обиколката й из Западните Балкани.

" Предложихме пакет от 6 милиарда евро  за сътрудниците от Западните Балкани ", сподели тя.

Фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз е подготвен да стартира изплащането на 1 00 милиона евро микрофинансова помощ , само че " би трябвало да се направи повече, за да сближим нашите стопански системи ", защото стопанските системи на страните от Западните Балкани съставляват към 42% от средния приход за Европейски Съюз.

" Това, което се стремим да създадем дружно, е да удвоим вашата стопанска система през идващото десетилетие ", сподели тя.
 Европейски Съюз отваря отчасти пазара си за страните от Западните Балкани
Европейски Съюз отваря отчасти пазара си за страните от Западните Балкани

За първи път среща от Берлинския развой се организира в самите Западни Балкани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР